Bylinka, ktorá by u vás nemala chýbať

Bazalku som vždy vnímal ako bylinku, ktorá sa hodí do mnohých jedál. V podstate taká talianska kuchyňa, by bez nej ani nebola talianskou kuchyňou. Moja priateľka bazalku zbožňuje. V lete ju pestujeme na záhrade, no nie tak normálne, ako to robia normálni ľudia, že majú dve, maximálne tri rastlinky. My ich máme asi tridsať. Navyše, neviem čo za odrodu to je, ale tie rastliny vyzerajú ako z iného sveta. Neraz prerastú aj papriku. No a moja priateľka, tú bazalku používa do šalátov, namiesto zeleného šalátu. Je pravda, že aj preto som sa začal o túto rastlinku zaujímať o trochu viac.listy bazalky.jpg
 
Pomôže pri mnohých problémoch
 
Botanický názov bazalky, je bazalka pravá. Teda ide len o jeden druh, pretože ich existuje naozaj veľa. Preskočím všetko to o jej chuti a aróme, lebo to viete dobre aj sami. Aj tak, by som sa chcel venovať skôr jej zdravotným účinkom. Bazalka obsahuje triesloviny, silice, flavonoidy a saponíny. Má veľmi silné antibakteriálne účinky. Pôsobí aj ako také probiotikum, pretože udržiava rovnováhu v tráviacom trakte, konkrétne v črevách. Taktiež podporuje chuť do jedla a zmierňuje nadúvanie. Vďaka svojej vôni, má aj upokojujúce až sedatívne účinky.mačka vonia bazalku.jpg
 
Ako ju pestovať
 
Pestovanie bazalky je veľmi jednoduché. Ako som povedal, u nás rastie požehnane, a to nebývame v tej najteplejšej oblasti. V priebehu marca si so semienok vypestujte priesady a koncom mája ju vysaďte do záhrady. Má rada kyprú a ľahkú pôdu. Doprajte je dosť vody a slnka a nič iné, ani robiť nemusíte.
 
Ak by ste ju chceli pestovať v kvetináči, postupujte úplne rovnako. Najlepšie sa jej darí na parapetnej doske pri južnom okne, kde je najviac slnka aj teplo. Ak sa o ňu budete starať naozaj dobre, tak vám porastie aj dva roky. Bazalka totiž nie je jednoročná rastlina. To platí len v našich klimatických podmienkach. Vo svojej domovine, by rástla minimálne dva roky.